Gebouwbeheer systeem

Verwarming

In een pand als CornelisZ staat de verwarming de hele dag aan. Wat er vaak gebeurt in horecagelegenheden is het volgende: aan de ene kant van het pand is het te warm aan de andere kant te koud. Gevolg: Aan de ene kant dus het raam open en aan de andere kant de verwarming omhoog.
Om dit soort verspilling te voorkomen, hebben wij het gehele gebouw in secties opgedeeld, ieder met een eigen temperatuursregelaar. Alle verwarmingunits worden digitaal aangestuurd. Resultaat is dat elke plek de gewenste temperatuur heeft.

Luchtafzuiging restaurant

Vanwege overheidsvoorschriften moet een bepaalde hoeveelheid lucht per uur worden afgezogen en opnieuw worden ingebracht. Als het buiten koud is zou je normaal gesproken koude lucht in het pand blazen. Vervolgens zou je de verwarming  weer hoger zetten en dan kom je in een ongewenste vicieuze cirkel. Bij CornelisZ doen we het anders. Hier wordt daarom de terug ingebrachte lucht vooraf verwarmd. De verse lucht wordt trouwens door de restwarmte van de koeltechniekinstallatie verwarmd en kost daardoor geen nieuwe energie.

Dit systeem staat normaal gesproken heel de dag aan. Ook als er niemand is. Wij hebben daarom een CO2 snuffel systeem in het pand ingebracht. Deze meten het niveau CO2 in de lucht en dus het aantal mensen die in de ruimte aanwezig zijn. Alleen als het moet wordt nu de lucht afgezogen en nieuwe verwarmde lucht ingebracht.

Luchtafzuiging keuken

De kok doet ’s morgens de afzuigkap aan. Deze begint dan onmiddellijk te loeien om een hoeveelheid lucht af te zuigen alsof er in de keuken volop wordt gekookt. En dat dan de gehele dag door. Dat kost heel veel energie en daarom hebben wij dat anders gedaan binnen CornelisZ.

Wij hebben een systeem in de kap aangebracht wat in de lucht de temperatuur, condens en hoeveelheid vet meet. Aan de hand hiervan gaat de afzuigkap meer of minder afzuigen. Anders gezegd; de kok in de ochtend doet de afzuigkap aan en er gebeurt helemaal niets. Tot er echt activiteiten op het fornuis gaan plaatsvinden. Daarbij hebben we een laatste vinding toegepast 

"Passende luchtafzuiging is essentieel."